V Prešove zasvätili cintorín c. k. armády

19.10.2003 Celý región

Cintorín s telesnými pozostatkami 1521 vojakov rakúsko-uhorskej cisársko-kráľovskej (c. k. ) armády zasvätili 18. októbra dnes v Prešove. Stalo sa tak po nie...
Cintorín s telesnými pozostatkami 1521 vojakov rakúsko-uhorskej cisársko-kráľovskej (c. k. ) armády zasvätili 18. októbra dnes v Prešove. Stalo sa tak po niekoľkomesačnej úprave pohrebiska v rámci realizácie pilotného projektu spolupráce Rakúskeho Čierneho kríža (RČK) a Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove.

Predstavitelia RČK, krajinskí konatelia Erwin Fitz a Otto Jaus vyjadrili mimoriadnu spokojnosť s výsledkom realizácie projektu. Fitz povedal, že na základe získaných skúseností uskutočnia opravu podobného cintorína v Bardejove. Podľa oboch je to dobrá skúška spolupráce malých štátov nielen vo vzťahu k spoločnej minulosti, ale aj k spoločnej budúcnosti, keďže od 1. mája 2004 bude SR členom Európskej únie, v ktorej už Rakúsko je.
Zasvätenie prebehlo v ekumenickom duchu, pretože ho požehnali zástupcovia štyroch cirkví - evanjelickej augsburského vyznania, rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a pravoslávnej. Slávnostní rečníci na pietnom akte zdôrazňovali myšlienku zmierenia nad hrobmi obetí vojny. Viceprezident RČK Heinrich Scho:ll zdôraznil, že obnova prešovského cintorína je dôkazom vysokej kultúrnej úrovne v Európe a \"pieta vyhrala nad mocou smrti\". Dušan Šveda z Ministerstva vnútra SR povedal, že SR prijala medzinárodné záväzky podľa humanitárneho práva, keďže na jej území sa nachádza vyše tisíc vojenských cintorínov a pohrebísk obetí prvej a druhej svetovej vojny. Šveda naznačil, že ministerstvo ako ústredný orgán štátnej správy pre vojenské hroby chce prispieť k príprave dvojstrannej slovensko-rakúskej dohody o starostlivosti o vojenské hroby.
Slávnostný rámec aktu dotvorilo vystúpenie dychovej hudby viedenského policajného zboru Nemeckí majstri.
Architektonický návrh úpravy pohrebiska vojakov c. k. armády v Prešove, ktoré je súčasťou mestského cintorína, pochádza z dielne tunajších architektov Zuzany a Mikuláša Maníkových.
RČK existuje už vyše 80 rokov a stará sa o cintoríny rakúskych vojakov z oboch svetových vojen. V Rakúsku je ich 137. Ďalšie sú v Taliansku, Slovinsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku, na Ukrajine, v Rusku, na Slovensku a v Česku. Na území Slovenska je asi 300 cintorínov vojakov c. k. armády.

(jj)
 

Vyberte región